OHJEITA JA LINJAUKSIA

Näille sivuille on kerätty tietoa tutkimukseen ja avoimuuteen liittyvistä säännöistä ja käytännöistä sekä linkkejä esimerkiksi rahoittajien ja eri organisaatioiden ohjeistuksiin.

Euroopan komissio rohkaisee tutkijoita julkaisemaan myös tutkimukseen liittyvän datan. Sen rahoittamassa Horizon2020-ohjelmassa aloitetiin erillinen pilotti, jossa jopa velvoitetaan myös tutkimusdatan julkaisuun. Horizon2020:n vuosien 2016-17 työohjelman päivityksen myötä pilotti laajenee kattamaan kaikki Horizon2020:n temaattiset alueet, jolloin tutkimusdata on oletusarvoisesti avointa. Tutkimusaineistoja voi parhaiten julkaista data-arkistoissa, joita voi löytää esimerkiksi  re3data-palvelun kautta. Euroopan tutkimusneuvosto (ERC) on alusta asti vahvasti asettunut Open Access-periaatteiden taakse. Ohjeissaan Euroopan tutkimusneuvosto on ottanut huomioon myös tutkimusaineistot ja suosittelee niiden jakamista aina kun se on mahdollista.

Myös Suomen Akatemia kehottaa avoimeen tieteelliseen julkaisemiseen ja suosittelee tutkimusaineistojen avaamista. Tutkimusrahoittajat ovat yleensä valmiita hyväksymään avoimeen julkaisemiseen liittyviä kustannuksia, kuten siihen kuluvaa työaikaa tai julkaisumaksuja, kunhan ne on huomioitu jo suunnitteluvaiheessa. Myös eräät yliopistot voivat kattaa open access -julkaisumaksuja.

Keskeisiä toimijoita ja rahoittajia:

OKM:n sivuilla löytyvät linkit kootusti mm. seuraaviin tahoihin:

Eettisiin ja oikeudellisiin kysymyksiin liittyviä linkkejä:

Päivitetty 19.2.2019 08.39