Etsin Palvelukuvaus

Päivitetty 15.10.2014

Etsin on tutkimusdatan hakupalvelu, joka sisältää tutkimuksen tietoaineistoja kuvailevia tietoja eli metatietoja. Etsin sijaitsee osoitteessa https://etsin.avointiede.fi ja on käyttäjilleen maksuton. Palvelua voi käyttää selaimen kautta tai avoimen rajapinnan yli.

Etsin sisältää kuvauksen aineistosta, avainsanoja sekä erilaisia aineiston tunnisteita. Etsin sisältää aineistoista mm. seuraavia tietoja: aineiston otsikko, käytetty kieli, kuka aineiston on laatinut, kuka sen omistaa ja miten aineiston saa käyttöönsä.

Metatietoja pääsee selaamaan ja lukemaan selaimella avoimesti kuka tahansa. Kuvailutietojen perusteella käyttäjät voivat etsiä aineistoja ja arvioida löytämiensä aineistojen käyttökelpoisuutta tarpeisiinsa.

Tietoja voi tallentaa tutkija, tutkimusryhmä tai muu datan tuottaja, mutta tietojen tallentaminen vaatii Haka-tunnistautumisen. Tutkija, tutkimusryhmä tai organisaatio voi Etsimen avulla julkaista tiedot omista aineistoistaan ja tarjota niitä laajempaan käyttöön. Itse aineistojen ei tarvitse olla avoimesti saatavilla. Avoimuuden rajaaminen esim. henkilötietosuojasyistä on mahdollista aineiston omistajien kontrolloimalla menettelyllä.

Etsimeen kerätään vain metatiedot aineistoista, ei itse aineistoja. Etsimeen lisättävien metatietojen tulee olla vähintään Etsimessä käytetyn minimimetatietomallin mukaisia (https://etsin.avointiede.fi). Mitä paremmin aineisto on kuvailtu, sitä paremmin se on löydettävissä ja hyödynnettävissä.

Etsin on riippumaton aineistojen tallennuspaikasta, mutta se sisältää tietoja aineiston säilytyspaikasta ja käyttöoikeuksista. Aineistojen omistus- ja tekijänoikeudet säilyvät koskemattomina oikeudenhaltijoilla.

Etsin on opetus- ja kulttuuriministeriön tarjoama palvelu suomalaisen tutkimusjärjestelmän toimijoille. Palvelun tuottaa CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy.

Lisätietoja Etsimestä:
https://etsin.avointiede.fi
http://avointiede.fi/etsin

CSC Service Desk
Arkipäivisin klo 8.30–16.00
+358 9 457 2821
asiakaspalvelu@csc.fi