Avoin tiede tarvitsee koordinaatiota

 

Suomen yliopistojen rehtorineuvoston UNIFI ry julkaisee toukokuun lopussa avoimen tieteen ja datan toimenpideohjelman. Ohjelman tuottamista rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö ja se on suunnattu koko tiedeyhteisölle.

Vuoden 2018 alussa käynnistetty projekti on ylittänyt puolivälin ja ohjelmaan kirjattavat toimenpiteet alkavat hahmottua. 14.3. Helsingin yliopiston Tiedekulmassa järjestetty työpaja kokosi lähes 100 tiedeyhteisön eri sidosryhmien edustajaa pohtimaan avoimen tieteen edistämistä. Tarve koordinaatiotoimijalle nousi esiin useissa sekä alustajien että osallistujien puheenvuoroissa.

Ylätason koordinaatiotarpeen lisäksi avoimuuden edellytysten parantaminen tutkijoiden arjessa puhutti työpajan osallistujia. Toimenpideohjelman eräs keskeinen tavoite on tunnistaa avoimen tieteen ja datan kysymysten joukosta ne, jotka hyötyvät kansallisen tason yhteistyötä, erotuksena niistä, jotka edellyttävät suoraa yhteyttä tutkimuksen arkipäivään, eli ovat parhaiten ratkaistavissa instituutiotasolla.

Toimenpideohjelma tullaan julkistamaan 28.5.2018 Helsingin Yliopiston Tiedekulmassa järjestettävässä avoimessa tilaisuudessa. Tilaisuudesta tiedotetaan lisää lähiaikoina sekä UNIFIn että Tiedekulman kanavissa.

14.3. pidetyn työpajan materiaalit löytyvät osoitteesta http://www.unifi.fi/toiminta/hankkeet/avoin-tiede/tyopaja/

 

Yhteydenotot:

Heidi Laine

Asiantuntija, UNIFI

heidi.laine@helsinki.fi

@heidiklaine