ATT Areena ja avoimen tieteen palvelut

Lokakuun 6. päivänä Jyväskylän yliopistossa järjestetyssä ATT Areenassa pureuduttiin avoimen tieteen palveluihin. Tilaisuudessa keskusteltiin eri tieteenalojen panelistien alustamana erilaisista tutkijoille saatavilla olevista avoimen tieteen palveluista ja pyrittiin löytämään ratkaisuja siihen, miten näiden palveluiden käyttöä voitaisiin tutkijoiden näkökulmasta helpottaa. 

Voit edelleen vastata avoimen tieteen palveluihin liittyvään kyselyyn, jolla kartoitetaan tutkijoiden palvelutarpeita tutkimusprosessin aikana. Kyselyn vastaukset tullaan saattamaan avoimesti saataville niin, että anonymisoituja vastauksia päästään hyödyntämään mahdollisimman laajasti kaikkien avointa tiedettä tukevien tahojen kesken. 

Areenassa ratkottiin aiemmin myös tutkimuseettisiä haasteita

Tutkimusetiikka-aiheinen keskustelu avoimen tieteen ja tutkimuksen parissa huipentui järjestyksessään ensimmäisessä ATT Areenassa Minerva-torilla 20.5. Tilaisuudessa keskustelua alustivat kuusi eri tieteenalojen tutkijaa, jotka esittelivät joitain oman alansa tutkimuseettisiä haasteita. Paneelikeskustelua seurasi vapaampi keskustelutilaisuus, jossa panelistit pääsivät vastaamaan sekä yleisöstä että verkosta tulleisiin kysymyksiin.

Käytössä oli myös Flinga-alusta, jonka avulla kaikki tilaisuutta seuranneet sekä verkossa että paikanpäällä pystyivät vaikuttamaan keskustelun kulkuun. Twitterissä tilaisuuden tunnisteena oli #ATTareena, ohessa twitter-keskustelusta tehty kooste.

Tilaisuus videoitiin ja sen videotallenne on nähtävissä täällä. Lue myös tilaisuudesta kirjoitettu laajempi artikkeli täältä.

Lisätietoa ATT Areenasta:

ATT Areenat ovat osa opetus- ja kulttuuriministeriön asettamaa Avoin tiede ja tutkimus -hanketta ja niiden tarkoituksena on saada tutkijoiden ääntä kuuluviin avointa tiedettä koskevissa kysymyksissä. Tutkimusetiikka-aiheisen tilaisuuden jatkoksi on luvassa myös muita teemoja käsitteleviä ATT Areenoita. Toivommekin ideoita tai ajatuksia koskien seuraavien tilaisuuksien teemoja twitteriin tunnisteella #ATTareena, sähköpostitse osoitteeseen avointiede@postit.csc.fi tai tämän sivun alalaidasta löytyvään kommentointikenttään.

Tavoitteena on osallistaa suomalaista tiedeyhteisöä ja tutkimuskenttää tieteen ja tutkimuksen alasta riippumatta keskustelemaan avoimen tieteen ilmiöstä sekä siihen liittyvistä mahdollisuuksista ja haasteista. Painopiste on sellaisissa konkreettisissa kysymyksissä, joihin on mahdollista löytää ratkaisuja osana Avoin tiede ja tutkimus -hankkeen toteutusta.

Ei kommenteja vielä. Ole ensimmäinen.