Aineistojen katselu

Valitessasi tietyn aineiston hakutuloksista, palvelu vie aineiston katselunäkymään.

Aineiston sivulla näet sitä kuvailevia tietoja. Kuvaaja "Metatietojen kattavuus" kertoo miten kattavasti aineisto on kuvailtu. Sivulla voit myös tarkastella miten aineistoa on raportoitu käytetyn ja kertoa mikäli olet itse sitä käyttänyt.

Kirjautuneet käyttäjät voivat kommentoida aineistoja tai lisätä käyttötapauksia. Tässä voit kertoa, jos olet käyttänyt aineistoa johonkin.

Voit ladata aineiston kuvailun itsellesi RDF-formaatissa painamalla "Näytä RDF-formaatissa" -painiketta. Voit myös saada kuvailun koneluettavassa muodossa lisäämällä .xml, .json, .n3 (Notation3) tai .ttl (Turtle) päätteen tietueen verkko-osoitteen perään.

Mikäli sinulla on tarvittavat käyttöoikeudet aineistoon, löydät Muokkaa-painikkeesta avautuvasta valikosta ominaisuuksia:
         
         • metadatan muokkaamiseen
         • lisämetadataliitteen lisäämiseen
         • aineistosivun käyttöoikeuksen hallitsemiseen ja
         • metadatan muutoshistorian tarkastelemiseen.

Aineiston hallinta
Aineiston sivulta voit valita linkin aineiston hallintaan käyttöoikeuksien ylläpitoa varten, jos sinulla on tarvittavat oikeudet. Hallintasivulta voit lisätä aineistoon muokkaajia (editor) ja myös ylläpitäjiä (admin) jos olet itsekin ylläpitäjä. Kirjoita käyttäjätunnus ja valitse vaihtoehdoista oikea enter-painikkeella tai hiiren klikkauksella. Tämän jälkeen valitse sopiva rooli ja klikkaa lopuksi Lisää-painiketta. Jollet löydä haluamaasi käyttäjää, hän ei luultavasti ole vielä kirjautunut palveluun. Voit tällöin lähettää hänelle sähköpostin kirjautumisesta Etsimeen. Voit lisätä myös oman viestisi osaksi sähköpostiviestiä. Roskapostin estämiseksi sinun on vielä täytettävä CAPTCHA-kenttä. Kirjoita kenttään näkemäsi merkit. Jos tarjotut merkit ovat liian suttuisia, voit generoida uudet CAPTCHA-kentän uudelleenlatauspainikkeesta (reload).

Sivun yläosan käyttäjälistasta voit poistaa henkilöitä aineiston rooleista. Huomaa, ettet voi poistaa itseäsi.

Aineistoon liittyvät kuvailutiedostot
Jos sinulla on pakollisten ja suositeltavien kenttien lisäksi muuta aineistoasi kuvailevaa dokumentaatiota, voit antaa tällaiset lisätiedot aineistoon liittyvinä kuvailutiedostoina. Kuvailutiedosto voi olla esimerkiksi dokumentti, jossa kuvataan tarkemmin datan muuttujat.

Kuvailutiedostot ovat näkyvät Etsimessä erillisinä dokumentteina aineiston muiden tietojen ohella ja aineiston katselija voi ladata ne omalle koneelleen luettaviksi. Aineisto näkyy myös hakutuloksissa sen metatietoliitteiden sisällön perusteella. Haku toimii monien yleisten tiedostomuotojen kanssa (esim. muotoilematon teksti, PDF ja monet toimisto-ohjelmien tallennusmuodot). Kaikkien kuvailutiedostojen sisältöihin haku ei kuitenkaan välttämättä ulotu.

Kuvailutiedostojen lisääminen aineistoon edellyttää, että sinulla on aineiston metatietojen muokkausoikeudet.

Voit lisätä aineistoon liittyviä kuvailutiedostoja seuraavasti:

  1. Avaa aineiston metatiedot näkyviin Etsimessä ja klikkaa aineiston otsikon alta oikeasta reunasta painiketta "Muokkaa" ja valitse "Lisää kuvailutiedosto".
  2. Lähetä kuvailutiedosto tietokoneeltasi Etsimeen painikkeesta "Tallenna tiedosto".
  3. Anna tiedostolle nimi ja halutessasi myös kuvaus ja tiedostomuoto.
  4. Vahvista lopuksi lähettämäsi tiedoston lisääminen aineiston liitteeksi napsauttamalla "Lisää"-painiketta sivun alareunassa.

Kuvailutiedostoja voi muokata ja poistaa aineiston katselusivulta otsikon "Tiedostot" alla olevasta listauksesta klikkaamalla tiedoston kohdalla "Muokkaa"-painiketta.


Kerro uudelleenkäytöstä

Voit lisätä tiedon aineiston hyödyntävästä asiasta, kuten artikkelista tai sovelluksesta klikkaamalla plus merkkiä sivun yläosassa "Dataa käytetty"-tekstin vieressä.