Aineistojen haku

Voit hakea aineistoja palvelun etusivulta, Aineistot-sivulta sekä rajapinnan kautta.

Aineistot-sivulla voit kohdistaa hakusa vain avoimeen dataan tai etsiä aineistoja vain tietystä vuodesta eteenpäin. Haun jälkeen voit rajata hakuasi edelleen. Hakutulosten yllä näytetään rajausvaihtoehtoja eri kategorioista. Voit valita halutessasi useampia hiiren painikkeella. Voit poistaa valittuja rajauksen senvierellä olevasta "x" -painikkeesta.

Tarkennetut haut
Hakukenttään voi syöttää myös monimutkaisempia kyselyjä käyttämällä oikeaa syntaksia. Voit koostaa monimutkaisempia hakujatekemällä määritellyn muotoisia kyselyjä.

Etsin käyttää hakukoneenaan Solr:a, jolloin käytettävä syntaksi on tämän mukainen.

Tiettyyn kenttään kohdistuvat haut tehdään syntaksilla kentännimi:hakukriteeri, joten kaksoispiste on Etsimen hauissa varattu merkki.

Jokerimerkit
Haku tukee kahta eri jokerimerkkiä. Symboli "?" mahdollistaa yhden merkin jokerihaun. Seuraava haku kattaisi sekä sanan "text" että "test":

te?t

Kattaaksesi usemman merkkijonon pituisen vapaahaun voit käyttää symbolia "*". Se mahdollistaa yhden tai useamman merkin korvaamisen haetusta termistä. Symboli voidaan asettaa termin keskelle tai sen loppuun:

test*


Loogiset operaattorit ja ryhmittely
Haku tukee boolen operaattoreita AND, OR, ja NOT. Huomaa, että operaattorit tulee kirjoittaa isoilla kirjaimilla.

Etsiäksesi aineistoja, joissa on sekä "ilmasto" että "sade", kirjoita kysely:

ilmasto AND sade

Etsiäksesi aineistoja, joiden tulee sisältää ilmasto ja jotka voivat lisäksi sisältää sanan sade, haluttu hakukysely on:

+ilmasto sade

Etsiäksesi aineistoja, joissa on sana "ilmasto" mutta ei sanaa "sade", hakutermi on:

ilmasto NOT sade

Voit ryhmitellä hakutermejä sulkeilla. Hakiessasi esimerkiksi joko sanaa "aurinkoinen" tai "sade" ja sanaa "ilmasto", haku on:

(aurinkoinen OR sade) AND ilmasto


Sumeat haut
Sumealla haulla voit hakea sanoja, jotka ovat samankaltaisia kuin annettu sana. Sumeassa haussa käytetään symbolia "~". Hakeaksesi samankaltaisia kirjoitusasasuja termin "roam" kanssa hae syntaksilla:

roam~

Etäisyyshaut
Etäisyyshaut toimivat sekä päivämääräkentille että muun tyyppisille tietotyypeille. Voit etsiä aineistoja alku- ja loppupäivämäärän väliltä seuraavalla hakutermillä:

version:[20131212 TO 20141212]

Termin painottaminen
Voit nostaa hakusanan prioriteettia painottamalla sitä symbolilla "^", jota seuraa numero. Numero toimii painotuskertoimena ja mitä suurempi numero on, sitä enemmän sanalla on painoarvoa. Esimerkiksi etsiäksesi termejä "pohjoinen pallonpuolisko" ja "eteläinen pallonpuolisko", jossa termeistä ensimmäistä halutaan painottaa, käytetään hakutermiä:

"pohjoinen pallonpuolisko"^5 "eteläinen pallonpuolisko"