Ajankohtaista ATT-hankkeessa Ajankohtaista ATT-hankkeessa

Takaisin

Tutkimusaineistojen säilyttämisestä tuli helpompaa – Hae IDA-tilaa verkossa

Valtaosa Suomen yliopistoista on jo ottanut käyttöön IDA-säilytyspalvelun: palvelua käyttää tilastojen mukaan yli 400 tutkijaa yli 100 tutkimushankkeessa. Opetus- ja kulttuuriministeriön tarjoama ja Suomen Akatemian suosittelema tutkimusdatan säilytyspalvelu on korkeakouluille ja tutkijoille maksuton.

IDA on turvallinen ratkaisu tutkijoille, joilla on säilytettäviä sähköisiä tutkimusaineistoja. Palvelu tarjoaa mahdollisuuden tallentaa suurempiakin aineistoja ja jakaa niitä esimerkiksi tutkimusryhmän tai projektikonsortion kesken. Pysyvät tunnisteet tekevät aineistoihin viittaamisen selkeäksi.

IDAn käyttöönottoa on nyt helpotettu sähköisellä hakemusmenettelyllä, jolla palvelun käyttöoikeutta ja säilytystilaa voi hakea verkossa. Hakemus ohjautuu oman organisaation vastuuhenkilölle, joka päättää miten paljon säilytystilaa kullekin tutkimusprojektille myönnetään. Suomen Akatemian rahoittamille hankkeille myönnetään hakemuksesta oletusarvoisesti kahden teratavun säilytystila palvelussa.

Ohjeet IDA-hakemuksiin ja palvelun käyttöön löytyvät Avoin tiede ja tutkimus -hankkeen verkkosivuilta osoitteesta http://avointiede.fi/idan-kayttajaksi. Tutkimusaineistojen hallinnasta voi lukea lisää Avoimen tieteen ja tutkimuksen käsikirjasta.