Ajankohtaista ATT-hankkeessa Ajankohtaista ATT-hankkeessa

Takaisin

Journal.fi -portaali avaa pääsyn suomalaisten tiedelehtien sisältöön

Journal.fi on uusi tiedelehtien toimittamiseen ja julkaisemiseen tarkoitettu palvelu, jota ylläpitää Tieteellisten seurain valtuuskunta. Sivustolla on tällä hetkellä noin 30 suomalaista tieteellistä lehteä ja vuosikirjaa ja lisää käyttäjiä on tulossa kevään aikana. Journal.fi tarjoaa yleisölle pääsyn kotimaisten tiedelehtien rikkaaseen sisältöön, sillä suurin osa palvelun lehdistä on välittömästi avoimia eli heti ilmestyttyään ilmaiseksi ladattavissa ja luettavissa. Osa tulee avoimiksi viiveajan jälkeen.

Journal.fi -portaalin lehdet edustavat eri tutkimusaloja historiasta hyönteistieteeseen, sosiaalipolitiikan tutkimuksesta sotatieteeseen. Palvelun etusivulta näkee tuoreimmat numerot ja ladatuimmat artikkelit, joten lukija saa nopeasti käsityksen siitä, mitä julkaistaan ja mistä tieteessä keskustellaan.  Lehtilistasta pääsee kunkin lehden omalle sivulle. Mukana on tällä hetkellä noin 30 säännöllisesti ilmestyvää avointa tiedelehteä. Lehtien määrä kasvaa sitä mukaa, kun uusia toimituskuntia ehditään kouluttaa palvelun käyttäjiksi.

Journal.fi -portaalin lähtökohtana on ollut Tieteellisten seurain valtuuskunnan vuonna 2008 rakentama Open Journal Systems -julkaisualustalle perustuva palvelu, jota nyt on monipuolistettu ja kehitetty. Kehittämistyö on osa Kotimaiset lehdet avoimiksi ja vaikuttamaan -hanketta, joka puolestaan linkittyy opetus- ja kulttuuriministeriön Avoin tiede ja tutkimus -ohjelmaan. Tavoitteena on lisätä tieteen avoimuutta ja vaikuttavuutta.

Journal.fi -lehtiportaali julkistettiin palvelun avajaistilaisuudessa 24.1.2017.

Lisätietoja:

Journal.fi-portaali

Antti-Jussi Nygård, suunnittelija. TSV
antti-jussi.nygard at tsv.fi

Johanna Lilja, julkaisupäällikkö, TSV
johanna.lilja at tsv.fi